Olcsó, villámgyors, finom reggeli anyának, apának és a nagy tesónak. Ő a parizerkrém.
Még az általános suliban technika órán "tanultuk" ennek az elkészítését :) Nem is tudom honnan jutott most eszembe :) Alapvetően nem vagyok túlzottan nagy híve a parizernek - ahogy apu szokta mondani: "ez az, amit a húsgyárban felsepernek". Na jó ne legyünk ilyen rossz májúak, bár tény, hogy a húsipari maradékok és adalékanyagok összedolgozásával készül ez a fajta felvágott... Mint ahogyan az is tény, hogy manapság ez az egyik legolcsóbb felvágottnak látszó étel, és hát egyedülálló anyaként nálam bizony gyakran a pénztárca diktálja a kereteket - én pedig engedelmesen fejet hajtok akaratának...
Na, de akkor is kihozhatunk mindebből valami jót :) Most épp a mai reggelimet, ami a parizerkrém volt.
Hozzávalók és elkészítés:
- kb. 10 dkg párizsi/parizer
- 1 ek. mustár
- 3 púpozott ek. tejföl
- 1/2 ek. margarin
- kevéske krém, vagy lágyabb trappista sajt (én utóbbit részesítem előnyben)
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors (én pl. nem szoktam bele tenni - kivéve, ha apunak készül :) )
A tejfölt, mustárt, margarin, sajtot a turmixolós edényembe teszem, beledobálom a parizert - nagyjából összevágva -, hozzáadom a fűszereket, és jöhet a botmixer. Jól összeturmixolom, és kész is.
Ha épp szezonja van és szeretitek egy kis újhagymát is lehet bele tenni: apróra vágva a turmixolás után, a kész krémbe érdemes tenni. Így még jobban is mutat :)
Kenyérre, pirítósra kenve érdemes fogyasztani - nagyon finom és laktató étel. A fenti mennyiség kb. 3-4 szelet kenyérre bőven elég, ha egyszerre nem fogy el mind, egy napig simán eláll a hűtőben így uzsira, vagy akár még másnap reggelire is lesz mit enni :)