Kislányomnak tápláló kajcsi, felnőtteknek nagyszerű desszert: a gyümölcsgríz.
A recept története:
Fogzós időszakban a kislányom nem evett valami nagyon sokat. Ekkor jött a védőnői tanács: készítsek vízzel - mivel tejcsit még nem ihatunk - egy kis grízt, keverjek bele egy kis gyümölcsöt és próbáljam neki azt adni. Ez a módszer sem rossz, de ezt egy kicsit továbbgondoltam. És a módszer bevált, gyors, könnyű elkészíteni és nagyon finom.
A hozzávalók és a recept:
- gyümölcs, amit csemetéd szeret (alma, barack, körte, meggy, narancs, stb.)
- gríz (azaz búzadara)
- édesszájúaknak pici cukor
- víz
(az arányok tetszés és ízlés szerint változtathatóak)
A gyümölcsö(ke)t megmosom és megpucolom. Nagyjából felvágom őket, beledobálom a darabkákat a turmixolós edénybe, annyi vizet öntök rá, ami kb. félig ellepi. Jól összeturmixolom. Ha ez kész, az egészet áttöltöm a nyeles lábasba, amit a tűzhelyre teszek, ha elkezd főni, hozzáadható a cukor, és mehet bele a gríz. Pár másodpercig kutyulgatom, hogy jól elkeveredjen benne a dara. Ha ez megvan leveszem a tűzről, és már kész is.
Én például egy nagyobb méretű almához kb. 2-3 lapos evőkanál grízt szoktam tenni. Ez a mennyiség a kislányom esetében egyszerre el is fogy - egy jó nagy tányér :)
Ezzel az elkészítési módszerrel egy sokkal lágyabb, harmónikusabb, egységesebb ízvilágot sikerül létrehozni, mint a vízzel főtt grízzel kevert gyümölcs esetében.