Tegyük félre későbbre: almalekvár

2012.04.01. 23:19 - Pillekert

Címkék: almalekvár

Ma bátor voltam! - még manócska aludt gondoltam végre megnézem, hogy fest életem első önállóan készített lekvárja. Az almaszezon végét érezve, gondoltam megpróbálok átmenteni belőlük egy kicsit. A lekvár tűnt a legegyszerűbb megoldásnak.

Nem készítettem még egyedül lekvár, pláne nem almából :) Szóval kicsit félve vágtam bele az elkészítésbe... Most, hogy vettem a bátorságot, hogy megkukkantsam mi van az üvegekben, azt kell, hogy mondjam egyelőre jól néz ki :) Az íze sem rossz, úgyhogy remélem jól sikerült a tartósítás és még később is az lesz.

Hozzávalók:

  • alma
  • 20 dkg cukor / 1 kg almapép
  • egy kevés szalicil

Az almákat megmosom, meghámozom, a közepét kivágom, felkockázom. Felöntöm annyi vízzel, ami épp ellepi és puhára főzöm. A vizet leöntöm róla, és még melegen jól összeturmixolom az egészet. A pépet lemérem és kg-onként 20 dkg cukrot adok hozzá (ha kevesebb almapéped van, akkor arányosan kevesebb cukrot adj hozzá). Visszateszem a tűzre, és folytonos kevergetés mellett kb. 10-15 percig főzöm. Még forrón, jól átmosott üvegekbe töltöm, a tetejére pici szalicilt szórok és mehet a száraz dunsztba.

A tartósítás kérdése egy nehéz téma. Kezdőként én még a szalicilt használtam. Vannak, akik az alábbi megoldásokra esküsznek (mindenki másra persze):

  • önmagában a száraz dunszt is elegendő
  • még melegen lefelé fordítjuk az üveget, hogy ki tudja nyomni magából a levegőt, majd visszafordítva mehet a száraz dunsztba
  • ha megtöltöttük az üveget, tegyünk rá egy réteg fóliát, arra szórjuk a szalicilt, majd még egy réteg fólia, amit befőttes gumival rögzítsünk az üvegre, és jöhet a fedő

A bejegyzés trackback címe:

https://pillekert.blog.hu/api/trackback/id/tr334331150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása