Igyekeztem összegyűjteni minden fontosabb kelléket, ami a mindennapi főzőcskézéshez szükséges - elsősorban picurkás anyukáknak :) Lehet mindez triviális, de sosem lehet tudni... Félre értés ne essék, nem szeretnék senkit le "konyhai analfabétázni", de lehet akad olyan, akinél az anyaság hozza meg a konyha rejtelmeinek felfedezése iránti vágyat.
Manapság azért lássuk be sokan választjuk a kényelmes, egyszerű és gyors megoldásokat többek közt az ételkészítés során is - legyen szó félkész, mikrós, rendelős kész kajáról. Ez korunk velejárója.
Tény az is, hogy már a babaételek tárháza is igen széles, de higgyétek el igazi élmény lehet, ha te magad készíted csemetéd kajcsiját. Főleg, mikor látod, hogy milyen élvezettel majszolja az általad kotyvasztott hamit. Az én kislányom szívesen megeszi az üveges ételt is - általában akkor kapja, ha nem itthon eszünk, pl. rokonokhoz utazunk. De épp olyan szívesen eszi a frissen készünk ételt is, sőt nagyon hamar eljött nála az a kor, amikor már elé volt villával összetörni a zöldségek nagy részét. Sőt a minap már villával ette a répát és a husit, 9 hónaposan - pedig csak elől van két fogacskánk. Sok ismerősöm panaszolja, hogy az ő manócskája csak az üveges ételt eszi, de úgy vélem mindez csak megszokás kérdése és érdemes már az elején megfogni a dolgot. Nincs semmi bajom az üveges bébiételekkel, de úgy vélem nem érdemes kimaradni egy anyának sem, a gyermekének való főzőcskézés élményéből - már a kezdetektől fogva.
Tény az is, hogy ha a babád nem engedélyezi ezt a fajta tevékenységet, akkor nem megy, de hidd el akár még kicsit ki is tud kapcsolni a konyhában motoszkálás - persze, csak akkor, ha nem kötelező programnak érzed, hanem megpróbálod könnyeden venni, ezt is :) Nálunk két megoldás működik: babuci déli szundija alatt anyuci megszállja a konyhát és mire manócska felébred, friss ebéd várja - aminek a maradéka nagyszerűen hasznosítható a vacsi esetében, de akár még másnap is. A másik lehetőség, mikor manócska frissen kipihenten ébred reggel és túl vagyunk a reggelin, akkor közösen irány a konyha és focikommentátori közvetítéssel kísérve magyarázom a kicsi lányomnak, hogy anya épp zöldséget pucol a kajcsijához és a többi... Mindeközben hagyva, hogy kicsi kezecskéivel felfedezze a fakanál, a nyers zöldség, és egyéb nem veszélyes hozzávalók és eszközök mibenlétét - merthogy ez számára egy nagy élmény.
Hosszas bevezetőm után jöjjön a lista, amivel érdemes rendelkezni, ha a kézműves bébiételek világába szeretnél lépni:
- kisebb méretű fazék, hozzáillő fedő
- nyeles lábas
- botmixer
- keskeny, magas "pohár", amiben biztonságosan használható a botmixer (én az egyszerű műanyag chaker poharát használom, jó mert mély, mércés és pont illeszkedik a botmixerhez)
- pár műanyag tálka - kisebb, nagyobb (előkészített zöldségekhez, alapokhoz)
- fakanál, kés, kanál, villa, tényér :)
- bögre (én az egyszerű kis műanyagot kedvelem)
- szűrő
- ha későbbre is szeretnéd eltenni a kajcsit, akkor néhány kisebb méretű, zárható edényke (Én az Auchanban pár száz forintért vásárolt mindenféle méretű fagyasztós dobozkákba szerettem bele, nagyon praktikusak, jól használhatóak. De kiválóan alkalmas néhány korábban kiürült bébiételes üveg is - ez a lekvárok eltevéséhez például kifejezetten jó - merthogy lekvárt is készíthetünk :) )
Ugye, hogy nem is olyan hosszú és vészes a lista... Ha mindez megvan, jöhet az ismerkedés és még inkább az alkalmazás ;)